Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym

Pulpeciki to świetny posiłek dla niejednego fana mięsnej kuchni. Przygotowaliśmy dla Was propozycje podania tych mięsnych kuleczek z sosem pomidorowo-paprykowym.

meat-balls-466557_1280

składniki:

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • sól/pieprz
  • sucha bułka
  • natka pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • olej do obsmażenia pulpetów

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • bazylia, oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • papryka słodka
  • pieprz, sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

przyrządzanie:

  • Cebulę drobno kroimy i podsmażamy, aż stanie się miękka.
  • Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
  • Masę wyrabiamy i formujemy kuleczki.
  • Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Do garnka wlewamy dwie łyżki oleju, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, po chwili dodajemy drobno pokrojoną paprykę.
  • Do sosu dodajemy pomidory z puszki (najlepiej pokrojone) wraz z zalewą.
  • Dodajemy ziele angielskie, chili oraz resztę przypraw – mieszamy.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  • Jeśli chcemy uzyskać konsystencję gładkiego sosu, wyjmujemy ziele angielskie i całość garnka blendujemy.
  • Podsmażone pulpeciki dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze parę minut, gotowe.

 

Zobacz też przepis na: Kotlety z piersi kurczaka w curry