Pulpeciki to świetny posiłek dla niejednego fana mięsnej kuchni. Przygotowaliśmy dla Was propozycje podania tych mięsnych kuleczek z sosem pomidorowo-paprykowym.
składniki:
Pulpeciki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- sól/pieprz
- sucha bułka
- natka pietruszki
- mąka do obtoczenia
- olej do obsmażenia pulpetów
Sos pomidorowo-paprykowy:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- bazylia, oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chili
- papryka słodka
- pieprz, sól
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
przyrządzanie:
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy, aż stanie się miękka.
- Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
- Masę wyrabiamy i formujemy kuleczki.
- Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Do garnka wlewamy dwie łyżki oleju, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, po chwili dodajemy drobno pokrojoną paprykę.
- Do sosu dodajemy pomidory z puszki (najlepiej pokrojone) wraz z zalewą.
- Dodajemy ziele angielskie, chili oraz resztę przypraw – mieszamy.
- Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
- Jeśli chcemy uzyskać konsystencję gładkiego sosu, wyjmujemy ziele angielskie i całość garnka blendujemy.
- Podsmażone pulpeciki dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze parę minut, gotowe.