Zostały wam zamrożone jagody? Zastanawiacie się, jak możecie je wykorzystać? A co powiecie na pyszne ciasto czekoladowo-jagodowe?
składniki:
2 i 1/2 szkl mąki tortowej, 3 jajka, 1 szkl oleju ,1 szkl mleka, 1 szkl cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyzki ciemnego kakao, 1/2 kg jagód
przyrządzanie:
1. Do jednej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek i sodę. Dokładnie mieszamy.
2. Do drugiej miski wlewamy mleko i olej, wbijamy jajka i roztrzepujemy.
3. Łączymy zawartość obu misek.
4. Wylewamy do natłuszczonej formy i wysypanej bułką tartą.
5. Na wierzch wysypujemy jagody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na 40-45 minut.