Pyszne i banalnie proste placuszki z jabłkami.
składniki:
3 jajka
szklanka tłustego mleka
szklanka mąki
przyprawy: cynamon, sól
cukier według uznania
1 kg jabłek soczystych
przyrządzanie:
Zacznij od dokładnego wymycia jabłek. Następnie obierz je, usuń z nich pestki, pokrój na krążki.
Białka oddziel od żółtek i umieść w dwóch osobnych misach. Białka ubij z solą na pianę, natomiast do żółtek dodaj kolejno- sól, cynamon, cukier, mleko i mąkę. Wszystko porządnie wymieszaj.
Dodaj do ciasta jajecznego pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
W cieście zamaczaj jabłka i smaż na mocno nagrzanej patelni do złotego koloru.
Pozwól, aby przed zjedzeniem nieco odciekły na rączniku papierowym. Posyp pudrem, cynamonem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















