Pora na piernik zawsze jest dobra. A to czemu? To placek sprawdzony, który smakuje prawie każdemu i pasuje do wielu okazji. Dzisiaj prosty przepis według siostry Anastazji, która jest mistrzynią ciast!
składniki:
200 g margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
ok 200 g płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
3 szklanki mąki
przyrządzanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.
4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka).
5. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
uwagi:
JEŚLI LUBISZ PRZEŁÓŻ PIERNIK DŻEMEM