Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i dowolnego farszu. Dziś podrzucamy przepis na danie w wersji wegetariańskiej.
składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- sól
- 3 łyżki wody
- 3–4 marchewki
- brokuł podzielony na małe różyczki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag sera żółtego
- 4 jajka
- 250 ml gęstej śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól
przyrządzanie:
Zagnieść ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki na około pół godziny. Ciastem wyłożyć okrągłą formę, najlepiej szklaną lub ceramiczną (ciasto można cienko rozwałkować), zostawić ranty wysokości 3–4 cm.
Zapiekać 10 minut w temp. 200°C. Marchewki i brokuły umyć, cebule obrać. Marchewki i cebulę drobno pokroić, dodać brokuły oraz posiekany czosnek. Ser utrzeć, wymieszać z przygotowanymi składnikami. Masę ułożyć na cieście. Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową i solą. Całość wylać na masę warzywną i nadal zapiekać około 20 minut w tej samej temperaturze.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy