Quiche z boczkiem i porem na kruchym cieście czyli kuchnia francuska w naszym domu. Bardzo prosty przepis na smaczny obiad!
składniki:
- 1 por
- 20 dkg boczku
- 10 dkg dowolnej szynki
- szklanka śmietany 18%
- pół kostki dowolnego sera żółtego, twardego
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy
przyrządzanie:
- Ciasto kruche wykonaj według tego przepisu, tylko pomiń cukier w składnikach, a dodaj szczyptę soli. Przepis tutaj >>>>>>>>>>klik>>>>>>>
- Kiedy ciasto będzie się piekło ty przejdź do następnego kroku.
- Kroimy pora i wrzucamy na patelnię z oliwą, dolewamy nieco wody i dusimy 5 minut
- Pokrojony boczek, uduszonego pora, śmietanę, starty ser, jajka wrzucamy do jednej miseczki i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Masę wylewamy na spód kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika na około 25 minutek
- Masa powinna się zarumienić
- Podajemy na ciepło z dowolną sałatką