Szybka, chrupiąca z pysznym nadzieniem. Idealna na obiad, kolację z przyjaciółmi czy romantyczną kolację.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 5-6 łyżek zimnej wody
- 2 puszki tuńczyka
- 250 g tłustego twarogu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 duże jajko
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1 łyżka mąki
- 100 g sera żółtego
- 100 g sera pleśniowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując „kruszonkę”. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej tartownicy przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7. Wyjąć z piekarnika.