Szybka, chrupiąca z pysznym nadzieniem. Idealna na obiad, kolację z przyjaciółmi czy romantyczną kolację.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 5-6 łyżek zimnej wody
- 2 puszki tuńczyka
- 250 g tłustego twarogu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 duże jajko
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1 łyżka mąki
- 100 g sera żółtego
- 100 g sera pleśniowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
FARSZ:
Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju i przełożyć do miski. Następnie wkruszyć twaróg oraz dodać kawałeczki tuńczyka, pokrojony ser pleśniowy oraz 3/4 tartego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W misce rozbełtać jajko wraz z mlekiem i mąką, doprawić gałką muszkatołową i solą. Dodać masę do miski z farszem, dokładnie wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczoną tartę i posypać resztą tartego sera oraz czarnym pieprzem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, aż farsz się zetnie, a wierzch zarumieni.