Pyszny, szybki i zdrowy pomysł na obiad, kolację czy przekąskę. W tym przepisie wykorzystujemy sezonowe szparagi, źródło wielu cennych składników. Spróbujecie?
składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- ok. 80-100 ml zimnej wody
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 12-15 szparagów
- 100 g tartego sera żółtego
- 2 gałązki pomidorków cherry
przyrządzanie:
- Mieszamy ze sobą szczyptę soli, zimne masło pokrojone w kostkę i mąkę.
- Powoli dodajemy wodę i gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
- W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy twardy koniec i kroimy je na drobne kawałki pod skosem.
- Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i dopasowujemy do kształtu formy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Następnie dociążamy je ceramicznymi kulkami, by nie wstało podczas pieczenia.
- Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C z termoobiegiem.
- W między czasie w misce mieszamy 4 jajka, 100 g startego sera, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu.
- Dolewamy 200 ml śmietany kremówki i mieszamy aż masa będzie gładka i będzie miała jednolitą strukturę.
- Nakładamy na ciasto szparagi, pomidorki i masę jajeczną.
- Wstawiamy do pieca na 20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy