Racuchy z ananasem. Pyszny pomysł na słodkie śniadanie!
składniki:
- 2 jajka
- puszka ananasów
- wiórki kokosowe
- mąka 2 szklanki
- pół szklanki mleka
- pół paczuszki świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta cukru waniliowego
przyrządzanie:
Podgrzej pół szklanki mleka. Ostudź, a kiedy będzie już letnie dodaj do niego drożdże, 3 łyżki mąki, dwie łyżki cukru. Przygotuj z tego rozczyn, czyli dokładnie wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do gotowego już rozczynu dodaj resztę mąki, mleko, jajka oraz oba cukry. Wszystko wymieszaj najlepiej na małych obrotach miksera. Ciasto ma być gładkie, gęste. Do tego dodaj ananasa bez zalewy, pokrojonego w małe kosteczki, dosyp wiórek kokosowych.
Wszystko razem wymieszaj i odstaw jeszcze na chwilę, aby wiórka nieco zmiękły.
Rozgrzej patelnie i smaż racuszki na złoto, nabierając je specjalną chochelką, albo mokrą łyżką. Posyp cukrem pudrem jeśli lubisz.