Tort urodzinowy to sprawa wysokiej wagi. Nie może wyglądać zwyczajnie, smakować pospolicie - powinien robić wrażenie. Ten robi! Wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu, a dodatek barwników spożywczych - można przemilczeć, ten jeden raz w roku! Jubilat będzie zachwycony! Przepisu na masę nie podajemy, pozostawiamy wybór Wam. Przy okazji - wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych jubilatów. Sto Lat!
składniki:
Składniki na ciasto (6 blatów):
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
przyrządzanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól – przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6.
Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) o średnicy 21 cm (do 23 cm)** i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA PLACKI Z BATATÓW