Masz ochotę na pyszne, aromatyczne risotto z grzybami? Oto nasz sprawdzony przepis!
składniki:
- 300 g ryżu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 litr bulionu z kostki
- 500 g leśnych grzybów
- 1 łyżeczka masła
- parmezan
przyrządzanie:
1.Siekamy cebulę i smażymy ją na maśle.
2. Dodajemy 2 łyżki wody i wrzucamy ryż – smażymy około 2 minuty, dolewając łyżkę bulionu.
3. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. W tym czasie oczyszczamy grzyby, siekamy je i dusimy na patelni przez 15 minut.
5. Risotto zdjąć z ognia, dodać grzyby, masło, pietruszkę i parmezan. Wymieszać i podawać.