Masz ochotę na pyszne, aromatyczne risotto z grzybami? Oto nasz sprawdzony przepis!
składniki:
- 300 g ryżu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 litr bulionu z kostki
- 500 g leśnych grzybów
- 1 łyżeczka masła
- parmezan
przyrządzanie:
1.Siekamy cebulę i smażymy ją na maśle.
2. Dodajemy 2 łyżki wody i wrzucamy ryż – smażymy około 2 minuty, dolewając łyżkę bulionu.
3. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy przez kwadrans, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. W tym czasie oczyszczamy grzyby, siekamy je i dusimy na patelni przez 15 minut.
5. Risotto zdjąć z ognia, dodać grzyby, masło, pietruszkę i parmezan. Wymieszać i podawać.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














