Risotto możemy przygotować praktycznie ze wszystkim - warzywami, mięsem, lub owocami morza. Dzisiaj zdradzamy przepis na pyszne risotto z porem i pieczarkami!
składniki:
- 1-2 woreczki ryżu
- pół szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 10 pokrojonych w plastry pieczarek
- 1 por
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Pieczarki i por pokrój w plastry. Podsmaż na oleju, aż por zmięknie, a pieczarki zaczną brązowieć.
- Cebule i czosnek posiekaj i również podsmaż na patelni.
- Gdy cebula zeszkli się, dodaj ryż i smaż przez około 3-5 minut. Po tym czasie stopniowo dolewaj po łyżce wina.
- Bulion podgrzej i również stopniowo dolewaj do ryżu. Czekaj, aż płyn wyparucje i dodaj kolejną łyżkę. Cała czynność powinna trwać około 15 minut.
- Do ryżu dodajemy sól, pieprz, por i pieczarki.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Tortellini zapiekane pod serową pierzynką