Pełnowartościowe danie z ryżem i zielonymi szparagami. Wymaga nieco czasu, ale wynagrodzi Wam smakiem.
składniki:
pęczek zielonych szparagów •6 szalotek •pół szklanki zielonego groszku – świeżego lub mrożonego •5 gałązek mięty •4 łyżki oliwy cytrynowej •3 łyżki masła •szklankę ryżu do risotto (arborio, carnaroli) •kieliszek białego wina •3 łyżki startego parmezanu •sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
Szparagi obierz i gotuj 4 minuty. Pokrój w dwucentymetrowe kawałki.
Cebulę drobno pokrój, listki mięty posiekaj, wymieszaj z oliwą. Podsmaż na patelni przez kilka minut.
Dodaj wino, wodę i powoli ugotowany ryż. Uzupełniaj stopniowo płyn, aby ryż wszystko wchłonął.
Gotuj około 18 minut, pod koniec dorzuć szparagi, dodaj łyżkę masła i 2 łyżki oliwy.