Rodzynkowiec. Jeśli lubicie rodzynki to ciasto jest dla Was wskazane!
składniki:
8 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
2 pełne szklanki mleka
2 budynie o smaku nutelli- do dostania w każdym większym markecie
pół szklanki cukru
kostka masła
pół kilo rodzynek
2 kieliszki alkoholu według uznania
tabliczka czekolady
100 g masła
przyrządzanie:
Zaczniemy od przygotowania biszkopta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Oba składniki wrzuć do większych misek. Białka plus szczypta cukru powinnaś ubić na biały puch. Mąkę przesiej przez sito. Teraz przejdźmy do żółtek. Dodaj do nich cukier i zmiksuj na gładką masę. Powoli dodawaj mąkę, kakao, sodę. Przy końcu dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj i upiecz w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie biszkopt wystudź i przekrój dwie części.
Czas na krem czekoladowy i rodzynkowy.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź i odłóż w zimne miejsce- musi ostygnąć. Miękkie masełko zacznij ucierać mikserem i bardzo powolutku dodawaj porcję zimnego budyniu. Dodaj alkohol. Odstaw.
Teraz czas na druga masę.
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki.
Teraz trochę pracy. Należy posmarować biszkopta kremem czekoladowym, nałożyć drugą część biszkopta i wylać masę rodzynkową. Ładnie wyrównać i odstawić na całą noc do stężenia.