Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

,, Rodzynkowiec ” – pyszne i proste ciasto

Rodzynkowiec. Jeśli lubicie rodzynki to ciasto jest dla Was wskazane! 

składniki:
8 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 2 pełne szklanki mleka 2 budynie o smaku nutelli- do dostania w każdym większym markecie pół szklanki cukru kostka masła pół kilo rodzynek 2 kieliszki alkoholu według uznania tabliczka czekolady 100 g masła  

przyrządzanie:

Zaczniemy od przygotowania biszkopta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Oba składniki wrzuć do większych misek. Białka plus szczypta cukru powinnaś ubić na biały puch. Mąkę przesiej przez sito. Teraz przejdźmy do żółtek. Dodaj do nich cukier i zmiksuj na gładką masę. Powoli dodawaj mąkę, kakao, sodę. Przy końcu dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj i upiecz w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie biszkopt wystudź i przekrój dwie części.

Czas na krem czekoladowy i rodzynkowy.

Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź i odłóż w zimne miejsce- musi ostygnąć. Miękkie masełko zacznij ucierać mikserem i bardzo powolutku dodawaj porcję zimnego budyniu. Dodaj alkohol. Odstaw.

Teraz czas na druga masę.
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki.

Teraz trochę pracy. Należy posmarować biszkopta kremem czekoladowym, nałożyć drugą część biszkopta i wylać masę rodzynkową. Ładnie wyrównać i odstawić na całą noc do stężenia.