Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

,, Rodzynkowiec ” – pyszne i proste ciasto

Rodzynkowiec. Jeśli lubicie rodzynki to ciasto jest dla Was wskazane! 

składniki:
8 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 2 pełne szklanki mleka 2 budynie o smaku nutelli- do dostania w każdym większym markecie pół szklanki cukru kostka masła pół kilo rodzynek 2 kieliszki alkoholu według uznania tabliczka czekolady 100 g masła  

przyrządzanie:

Zaczniemy od przygotowania biszkopta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Oba składniki wrzuć do większych misek. Białka plus szczypta cukru powinnaś ubić na biały puch. Mąkę przesiej przez sito. Teraz przejdźmy do żółtek. Dodaj do nich cukier i zmiksuj na gładką masę. Powoli dodawaj mąkę, kakao, sodę. Przy końcu dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj i upiecz w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie biszkopt wystudź i przekrój dwie części.

Czas na krem czekoladowy i rodzynkowy.

Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź i odłóż w zimne miejsce- musi ostygnąć. Miękkie masełko zacznij ucierać mikserem i bardzo powolutku dodawaj porcję zimnego budyniu. Dodaj alkohol. Odstaw.

Teraz czas na druga masę.
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki.

Teraz trochę pracy. Należy posmarować biszkopta kremem czekoladowym, nałożyć drugą część biszkopta i wylać masę rodzynkową. Ładnie wyrównać i odstawić na całą noc do stężenia.