Ekspresowe rogaliki nadziewane, bardzo prosty przepis z zeszytu babci. Każdemu wychodzą!
składniki:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko do smarowania rogalików przed pieczeniem
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
przyrządzanie:
- Z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i 2 łyżek cukru, zrób rozczyn i pozostaw do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu
- Następnie połącz z pozostałymi składnikami i dobrze wyrób
- Z powstałego ciasta uformuj rogaliki i nadziej je według uznania- polecamy nutellę lub powidło śliwkowe
- Tak powstałe rogaliki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz na złoto, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.