Wyszukana, drobna przekąska rodem z Włoch.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 60 min. + 30 min. na wyrośnięcie ciasta
liczba porcji: 6
składniki:
3 dag drożdży
40 dag maki
10 dag mozzarelli
10 dag pomidorów
3 łyżeczki świeżych posiekanych ziół (bazylii, pietruszki, oregano)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Drożdże rozetrzeć w 50 ml ciepłej, przegotowanej wody. Do mąki w misce dodać sól, rozpuszczone drożdże i dodatkowo 200 ml ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając wcześniej ściereczką.
W tym czasie przygotować nadzienie. Mozzarellę pokroić w kostkę. Pomidory oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Wymieszać z ziołami, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawić do smaku. Odstawić na chwilę do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na dość cienki placek ( o grubości 2-3 mm). Wycinać z niego kółka szklanką. Na środku każdego kółka umieszczać niedużą porcję nadzienia. Dokładnie skleić ze sobą brzegi (jak pierogi). Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy już są rumiane, delikatnie wyjąć i osączyć najpierw na sicie, a potem na ręczniku papierowym.
uwagi:
Rogaliki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale najsmaczniejsze są chyba bezpośrednio po przygotowaniu, lekko ostygnięte.