Warty wypróbowania przepis na roladę z nektarynkami.
składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 50 dag masła
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 4 nektarynki
- sól, pipeprz
przyrządzanie:
- Mięso rozkrój tak, aby powstał duży płat. Dopraw solą i pieprzem. Natkę pietruszki i 3 ząbki czosnku posiekaj i zawiń w mięso tak, aby powstała rolada. Owiń plastrami szynki szwarcwaldzkiej i mocno ściśnij sznurkiem.
- Obsmaż roladę z każdej strony aż szynka się przyrumieni. Dodaj masło i odrobinę czerwonego wina. Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, stopniowo wlewając pozostałe wino.
- Nektarynki pokrój w kosteczkę i wrzuć do mięsa. Duś, aż mięso będzie miękkie (45 min- 1 godz.)