Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Rolada z cukinią i pomidorami

Niezbyt proste do wykonania, ale za to efektowne, bogate w składniki odżywcze, a co najważniejsze smaczne danie. Najlepiej smakuje jesienią.

czas: 1 godzina

liczba porcji: 4

składniki:

5 jaj
2 małe cukinie
120 gram mąki razowej
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
1 kg dojrzałych pomidorów (ew. 2 puszki)
12 czarnych oliwek
szklanka tartego parmezanu
pęczek natki pietruszki
200 gram kwaśnej śmietany
sól, pieprz
2 ząbki czosnku

przyrządzanie:

Cukinię umyć i jesli ma miękką skórkę zetrzeć na tarce bez obierania. W przeciwnym przypadku bezwzględnie obrać. Położyć na sicie i posypać lekko solą. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zaś utzeć z mąką, dwiema łyżkami orzechów, szczyptą soli i pieprzu oraz łyżką wody. Połączyć z połową piany z białek, a następnie dodać odciśniętą lekko cukinię, zamieszać i połączyć z pozostałą pianą.
Ciasto rozsmarować na kwadratowej blasze wyłożnej papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Pomidory wrzucić na 2 minuty do wrzątku, a następnie jeszcze mocno ciepłe obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, dodać posiekane oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz prawie cały parmezan – łyżkę odłożyć do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Popdieczone ciasto ułożyć papierem do góry na niekrochmalonej ściereczce posypanej łyżką mielonych orzechów. Delikatnie usunąć papier, który z powrotem położyć na blasze.
Na środku podpieczonego ciasta ułożyć masę, tak żeby po 1/4 ciasta z przodu i z tyłu pozostało wolne. Delikatnie, uzywając ściereczki, zwinąć roladę, przełożyć ją na blaszkę i piec jeszcze 20 minut. Ze śmietany, parmezanu, posiekanej pietruszki, soli i pieprzu przygotować sos, który podawać do rolady.