Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serkiem ricotta to pyszny, prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Wyglądają cudnie!
składniki:
KURCZAK
- 600 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze)
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy extra vergine
NADZIENIE
- 100 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1/2 małego ząbka czosnku
- po 30 g ricotty, mozzarelli i tartego parmezanu
- 1 małe jajko
przyrządzanie:
- Kurczaka rozbić na cienkie filety, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem, odłożyć.
- Świeży szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnię i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odsączyć z wody jeśli taka się znajduje. Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć.
- Na deskę do krojenia lub do pojemnika rozdrabniacza włożyć czosnek i listki natki, posiekać, następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodać sery i wymieszać. Na koniec połączyć z jajkiem.
- Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
- Skropić sokiem z cytryny a następnie wysmarować oliwą i obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec przez 30 minut.