Ciekawy przepis dla smakoszy ziemniaków.
składniki:
Nadzienie
- 50 dag mięsa mielonego
- jajko
- kajzerka
- cebula
- sól, pieprz
- mleko
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 1 szkl. mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Bułkę namocz w mleku i odciśnij. cebulę drobno pokrój. Mięso połącz z bułką, cebula i jajem, dodaj przyprawy. Dokładnie wyrób nadzienie.
- Ziemniaki ugotuj, przestudź, przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę i jaja, wymieszaj siekając nożem. Zarób cisto.
- Połowę ciasta wyłóż na stopnicę i uformuj prostokąt o szerokości 12 cm i grubości około 2 cm. Na środku ułóż wałek z mięsa grubości około 3 cm i staranie zwiń.
- Rulon potnij na kawałki o długości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z obu stron na rumiano.