Chcesz spróbować czegoś nowego? Masz dość tych samych potraw? Spróbuj zrobić roladki rybne. Sprawdź jak prosto się je robi i jak smakują.
Składniki:
- 1 kg filetów z ryby (sandacza, łososia)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 cebule
- 50 g tartej bułki
- 3 jajka
- 50 g korniszonów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Nadać filetom kształt prostokątów, odcinając nierówne boki. Obrzynki zmielić. Warzywa obrać, opłukać, marchewkę, pietruszkę, seler i 1 cebulę zalać 1 l wody, gotować 30 minut, przecedzić. 1 cebulę posiekać, 2 jajka ugotowane na twardo, obrać i posiekać. Wymieszać zmieloną rybę z cebulą, tartą bułką, posiekanymi jajkami, pokrojonymi w plasterki korniszonami i surowym jajkiem.
Doprawić farsz i posmarować nim połowę filetów ułożonych na folii aluminiowej. Przykryć farsz pozostałymi filetami i owinąć ściśle filią
Roladę ułożyć w garnku i zalać wywarem. Gotować 30 minut odwinąć z folii, pokroić w plastry i podawać. Roladę można piec 30 minut w temperaturze 200 st.C.