- 2 i 1/2 l wody,
- 50 dag wołowiny bez kości,
- 15 dag kury,
- 35 dag włoszczyzny bez kapusty,
- 10 dag pieczarek,
- 10 dag wątróbki z drobiu,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać mięso z kury oraz oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Wątróbkę opłukać sparzyć wrzącą woda, pokrajać w kostkę. Miękkie mięso wyjąć, rosół przecedzić, połączyć z wątróbką i pieczarkami, chwilę pogotować, dodać pokrojone mięso z kury i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Podawać z kluskami a mięso zużyć do drugiego dania.