Wyśmienity przepis kulinarny na jedno z najlepszych i podstawowych pierwszych dań. Rosół królewski zadowoli każdego smakosza…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 500 g wołowiny
- ¼ kury
- 150 g cielęciny
- 50 g wątróbki cielęcej
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 3 pieczarki
- 1 łyżka masła
- 1 białko
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Mięso opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć wrzątkiem. Mięso zalać 2 l zimnej wody i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Zebrać szumowiny i osolić wywar.
- Cebulę i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa i cebulę i wątróbki zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i gotować 30 minut.
- Rosół przecedzić, wlać białko. Gotować 5 minut. Rosół przecedzić przez płótno, podawać z kluskami royal i mięsem pokrojonym w dużą kostkę.