Rosół na obierkach z ziemniaków to bardzo zaskakujący przepis. Ale wiecie co? Musicie wypróbować aby przekonać się jaki niepowtarzalny daje smak!
składniki:
- obierki po 5 ziemniakach- czyste!
- cebula
- marchewka
- seler
- 1 ząbek - czosnku
- zielenina: pietruszka, koper, lubczyk do wyboru
- przyprawy- pieprz, sól
przyrządzanie:
Ziemniaki wyszoruj najlepiej jak potrafisz, następnie obierz je- a obierki odłóż na bok. Ziemniaki ugotuj z solą i podaj do rosołu.
Przygotuj blachę do pieczenia i wysyp na nią obierki z ziemniaczków. Posyp je przyprawami, skrop olejem i podpiekaj około 40 minut w 180 stopniach. Odstaw po upieczeniu.
Warzywka podane w przepisie umyj dokładnie, obierz, pokrój jak lubisz. Ugotuj na nich rosół warzywny, dopraw pod koniec solą i pieprzem, sypnij kucharka jeśli tolerujesz takie przyprawy.
Po około 40 minutach od zagotowania dodaj obierki, zieleninę i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie rosół jest idealny do podania, odcedź go tylko i zalej nim ugotowane ziemniaczki. Jest wyborny!