
Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postanych z ryb" Warszawa 1873r.
przepis z kuchni: polskiej
Wstawić mięso jak zwykle na ROSÓŁ, po odebraniu włożyć włoszczyznę w całości związaną w jeden pęk, żeby ją można wyjąć, podając zupę na wazę, i zaraz wtedy to jest po przecedzeniu, włożyć w rosół dużo świeżej kapusty pokrajanej w drobne ćwiartki, dobrze poprzednio w ukropie odgotowanej, rachując na osobę pół główki. Niech się tak gotuje rosół razme z kapustą, bez przykrywania go, tak długo jak i mięso. Przed wydaniem na kwadrans wrzucić garść drobnych łyżeczką wykrawanych kartofli lub zasypać nieco ryżem poprzednio sparzonym. Do tej zupy podaje się na stół kwaśna śmietana surowa i pieprz, którą każdy podług upodobania sam na talerzu mięsza z zupą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













