Ta kawa uzależnia! Naszym zdaniem jest najlepsza i najsmaczniejsza. Rozgrzejcie się trochę w popołudniowy czas i wypróbujcie czarną kawę z nutką orientu!
składniki:
- naturalna kawa mielona
- woda
- cynamon (mielony)
- goździki (cały)
- imbir (świeży lub w proszku)
- szczypta soli
- cytryna
- jasny miód (najlepiej lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)
przyrządzanie:
- Z 300 ml wody odlej łyżkę, a resztę zagotuj w rondelku. Zmniejsz ogień i odczekaj dwie minuty (woda stale powinna lekko wrzeć na małym ogniu).
- Wsyp szczyptę cynamonu i gotuj dalej 2 minuty.
- Następnie dodaj szczyptę imbiru (lub kawałek pokrojonego świeżego korzenia imbiru) i około 3-4 goździki.
- Gotuj przez kolejne 2 minuty. Wlej łyżkę wody z odrobiną soli (bardzo mała szczypta).
- Gotuj 2 minuty. Wciśnij 3 krople cytryny i poczekaj 2 minuty. Wsyp 2 łyżki kawy i gotuj 3–4 minuty.
- Po tym czasie kawę zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, rozlej do naczyń z miodem (mniej więcej 1 płaska łyżeczka na szklankę kawy). Kawa powinna być przynajmniej symbolicznie osłodzona.