W końcu nadeszła prawdziwa zima! Pora na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich jest zupa z dyni. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Jeżeli wolisz wersję ostrzejszą dodaj dużo imbiru i czosnku. Wersja łagodniejsza smakuje wszystkim - nawet dzieciom. SMACZNEGO
składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 kg dyni
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1-2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki curry
- sól, pieprz, imbir
- płatki migdałowe do posypania
przyrządzanie:
- Cebulę i czosnek zeszklić
- Wszystko razem gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie
- Zmiksować
uwagi:
podawać z podprażonymi płatkami migdałowymi