Coś dla miłośników kuchni orientalnej. Oto azjatycki rosół - rozgrzewa, syci i przenosi w kulinarną podróż do Azji!
składniki:
- l zimnej wody
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek kapusty włoskiej
- 1 mały por
- 1 cebula
- 2 nieobrane ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 paczki grzybów mun
- paczka makaronu ryżowego
- pieprz i sól
przyrządzanie:
- Do garnka wlewany zimną wodę. Wkładamy umyte mięso i stawiamy na małym gazie.
- Dodajemy warzywa.
- Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin.
- Pod koniec gotowania dodajemy grzyby mun, starty imbir i sos sojowy.
- Makaron zalewamy gorącą wodą i gotujemy kilka minut. Odsączony nakładamy do miski, zalewamy gotowym rosołem. Dodajemy porwane mięso kurczaka, pokrojoną w pasku marchew, kapustę włoską i grzyby mun. Na koniec posypujemy posiekaną cebulką dymką.