Nikt nie celebruje Wigilii tak, jak robią to Polacy. Tradycyjne potrawy, sianko pod obrusem, opłatek - wszystko to składa się na niepowtarzalną atmosferę. Należy jednak pamiętać, że z narodów europejskich jesteśmy jednym z nielicznych, który oryginalne, specjalne dania przygotowuje na 24 grudnia. Oto mały przewodnik po tym, co jada się w Europie w pierwszy dzień Bożego Narodzenia, który jest zagranicą głównym punktem świętowania, także tego kulinarnego.
Austriacy na ten przykład jako przystawkę podadzą potrawę przygotowaną na bazie wędzonej ryby. Smak WĘDZONEGO PSTRĄGA Z JABŁKAMI I SOSEM ŻURAWINOWYM może być dużym zaskoczeniem dla wszystkich miłośników tradycyjnego sposobu przyrządzania tej ryby. Nieco bardziej swojsko smakować będą szwedzkie ROLMOPSY. Pochodząca z Estonii SAŁATKA ŚLEDZIOWA jest potrawą nie wymagającą wielkiego poświęcenia, a mimo to potrafiącą zaskoczyć. Sporą niespodzianką może być też dla naszych gości hiszpańska przystawka, czyli KREM Z AWOKADO I OGÓRKA.
Prosto z Belgii na nasz stół trafia ZUPA POROWA Z ZIEMNIAKAMI – aż dziw bierze, że przy tak niezwykłej powszechności produktów, z których jest przyrządzana, jeszcze tak mało osób w Polsce ją zna. Od Francuzów na pierwszy dzień świąt pożyczymy PODWÓJNIE WYPIEKANY SUFLET Z TRZEMA SERAMI. Z kuchni szwajcarskiej polecimy zaś specjalne, świąteczne FONDUE PIWNE.
Pomysł na deser podsuną nam Hiszpanie. Ich TURON to słodkości, które można przyrządzić na setki różnych sposobów.
A gdy wieczorem wrócimy zmarznięci po świątecznym spacerze, z zimnem poradźmy sobie tak, jak robią to najbardziej zahartowani w bojach, czyli Skandynawowie – przyrządźmy GLŐGG.
Wesołych Świąt!
P.S. Inne dostępne u nas przepisy na Święta i Wigilię znajdziecie wpisując w naszą wyszukiwarkę hasło “Boże Narodzenie”