Ten przepis możesz wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia. Jest znany od pokoleń i nieustannie zachwyca. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na przygotowanie ryby w ten sposób!
składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- 1 duża cebula
- 1 mały por (biała część)
- 3 szklaki wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
- 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
- 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego
- olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy
przyrządzanie:
- Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
- W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
- Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.