Ryż na mleku idealny na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia czy zdrowy deser. Przygotowuje się niezwykle szybko. Syci, smakuje i zaskakuje!
składniki:
- 250g ryżu
- 1litr mleka
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- cynamon
przyrządzanie:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Mleko wlać do garnka. Dodać laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotować. Dodać ryż i cukier. Gotować na małej mocy palnika do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
- Wyciągnąć laskę wanilii, a garnek z ryżem ściągnąć z pieca, przykryć talerzem i pozostawić na ok. 2 minut.
- Gotowy rozłożyć do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Posypać cynamonem.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe