Proste i atrakcyjne danie, które może być podawane jako samodzielny posiłek z surówkami, ale także jako dodatek
przepis z kuchni: chińskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
250 g ryżu
2 marchewki
250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, mielony imbir
przyrządzanie:
Ryż wysypać na sito i obficie wypłukać wodą. Dokładnie odsączyć, zalać dwiema szklankami świeżej wody i gotować na niewielkim ogniem pod przykryciem przez ok. 15 minut. Odparować pozostałą wodę. W woku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukany groszek i smażyć przez dwie – trzy minuty. Nastepnie dodać ryż i smażyć przez kolejne pięć minut już na niewielkim ogniu, doprawiając wcześniej do smaku solą, piperzem i imbirem.
uwagi:
Do tej potrawy raczej nie nadaje się groszek z puszki, bo nie ma tak atrakcyjnego koloru i nie jest na tyle jędrny