Propozycja na danie główne na słodko.

składniki: 
- 3 woreczki ryżu
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 kg jabłek
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru do piany
- bułka tarta i masło do formy
przyrządzanie:
- Ryż zagotuj na mleku. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i dodaj do ugotowanego i odsączonego ryżu.
- Niedużą formę wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką. Następnie ułóż połowę ryżu, na nim gęsto obrane i pokrojone w plastry jabłka. Posyp je cukrem waniliowym i cynamonem.
- Przykryj jabłka resztą ryżu i piana ubita z białek z cukrem i szczyptą soli.
- Piecz 30 minut w 180 stopniach C.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














