Propozycja na danie główne na słodko.
składniki:
- 3 woreczki ryżu
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 kg jabłek
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru do piany
- bułka tarta i masło do formy
przyrządzanie:
- Ryż zagotuj na mleku. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i dodaj do ugotowanego i odsączonego ryżu.
- Niedużą formę wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką. Następnie ułóż połowę ryżu, na nim gęsto obrane i pokrojone w plastry jabłka. Posyp je cukrem waniliowym i cynamonem.
- Przykryj jabłka resztą ryżu i piana ubita z białek z cukrem i szczyptą soli.
- Piecz 30 minut w 180 stopniach C.