Jeżeli masz ochotę na przygotowanie łatwego, smacznego dania obiadowego to jest właśnie przepis dla Ciebie. Ryż plus smażone mięso, pieczarki i papryka to znakomita potrawa, która z powodzeniem może być serwowana jako główne danie.
Składniki:
- około 0,5 kg mięsa mielonego
- pół puszki kukurydzy
- 3 papryki: czerwona, żółta, zielona (z braku żółtej i zielonej można dać tylko 2 czerwone)
- 7 dużych pieczarek
- duża cebula
- 2-3 torebki ryżu paraboiled
- olej
- przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka, może być też bazylia i oregano
Przygotowanie:
- Ugotować ryż, odstawić do ostygnięcia.
- Mięso przełożyć do miski, dodać 2 łyżki vegety, łyżkę pieprzu, 2 łyżki słodkiej papryki, resztę przypraw według uznania, wymieszać mięso z przyprawami. Usmażyć mięso na dobrze rozgrzanym oleju.
- W międzyczasie pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Usmażyć też paprykę pokrojoną w kostkę.
- Gdy mięso już jest usmażone, dodać pieczarki i paprykę, podsmażyć chwilę.
- Dodać pół puszki kukurydzy i ryż.
- Całość smażyć jeszcze około 5 minut i gotowe 🙂