Przepis na szybkie danie czyli ryż z mięsem mielonym, warzywami w aromatycznym sosie.
składniki:
- pół kg mięsa mielonego np. z indyka
- pół puszki kukurydzy
- kilka zielonych oliwek
- 3 papryki: czerwona, żółta, zielona
- 8 pieczarek
- duża cebula
- 2 torebki ryżu
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,bazylia i oregano
przyrządzanie:
- Ugotować ryż według receptury na opakowaniu, posolić w trakcie gotowania.
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać soli, łyżkę pieprzu, 2 łyżki słodkiej papryki, resztę przypraw według uznania, wymieszać mięso z przyprawami.
- Usmażyć mięso na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- W międzyczasie pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Usmażyć też paprykę pokrojoną w kostkę.
- Gdy mięso już jest usmażone, dodać pieczarki i paprykę, podsmażyć chwilę.
- Dodać pół puszki kukurydzy i oliwki.
- Całość smażyć jeszcze około 6 minutek. Podawać w towarzystwie kulki ryżu i sałaty zielonej.