Wbrew pozorom, to danie wcale nie jest skomplikowane, a jakie pyszne! I zaskoczy wszystkich gości.
składniki:
- 3/4 szklanki ryżudługoziarnistego
- 25 dag mrożonej mieszanki podgotowanych owoców morza
- 1 mała cukinia
- 1 średnia marchewka
- 1/2 białej części pora
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- chili
- 3-4 łyżki sosu sojowego
przyrządzanie:
- Ryż gotujemy na lekko twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Marchew obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie paseczki. Cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu, kroimy wzdłuż na 6-8 części, a następnie na cienkie plasterki. Białą część pora kroimy na półtalarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną marchewkę. Po 2 minutach dorzucamy cukinię i białą część pora, ciągle mieszając smażymy razem 3-4 minuty. Wlewamy sos sojowy i wsypujemy ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy. Owoce morza płuczemy ciepłą wodą, dodajemy do pozostałych składników. Kurkumę rozprowadzamy w około 1/5 szklanki ciepłej wody, wlewamy do ryżu, mieszamy. Po 3-4 minutach doprawiamy do smaku chili oraz świeżo mielonym pieprzem, a także ewentualnie solą.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem