
Smaczne i pożywne danie indyjskie - koniecznie z aromatycznego ryżu basmati
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
450 g ryżu basmati
400 g pomidorów (albo puszka)
2 średnie cebule
1 łyżka świeżego posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
3 łyżki oleju
2 szklanki wody
sól
przyrządzanie:
W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną w talarki cebulę. Zmniejszyć ogień i dodać imbir, kurkumę, chilii oraz przecisnięty przez praskę czosnek. Wrzucić obrane ze skórki, posiekane pomidory i chwilę dusić. Następnie dodac ryż i dokładnie wymieszać. Dolać wodę i sól oraz paprykę chilli dusić do miękkości pod przykryciem, mieszając raz na jakiś czas i dolewając ewentualnie wody. Udekorwać listkami kolendry i talarkami papryczki chilli
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













