Inspirujemy się kuchnią chińską: przygotowujemy ryż, smażymy go i podajemy z sadzonym jajkiem. Spróbujecie naszego pomysłu?
składniki:
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 250 g obgotowanego ryżu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200 g kabanosów
- 280 g kukurydzy (z puszki)
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła, 4 jajka
- 1 łyżka drobno krojonego szczypiorku
przyrządzanie:
Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, mieszając poddusić na oleju na złoty kolor. Dodać ryż I mieszać, dopóki się nie zeszkli.
Dodać paprykę i 1/2 I wody, zagotować, dusić pod przykryciem.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ryżu, przykryć kukurydzą, dusić jeszcze 5 minut.
Masło stopić na średnim ogniu na złoty kolor, wbić jajka i smażyć do ścięcia białka. Posolić, oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem.
Ryż wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, podawać z jajkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















