składniki: 
- 450 g brokułów mrożonych lub duży świeży brokuł
- puszka mandarynek
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera cheddar
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Brokuły ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru, nie rozgotuj. Podziel na różyczki.
- Boczek usmaż na chrupko, odsącz z tłuszczu. Orzechy upraż na suchej patelni. Cebule pokrój na cienkie piórka, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rodzynki namocz na 10 minut w gorącej wodzie.
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki sałatki. Sok z pomarańczy i cytryny dokładnie wymieszaj z oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem, polej nim sałatkę.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















