składniki:
- 450 g brokułów mrożonych lub duży świeży brokuł
- puszka mandarynek
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera cheddar
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Brokuły ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru, nie rozgotuj. Podziel na różyczki.
- Boczek usmaż na chrupko, odsącz z tłuszczu. Orzechy upraż na suchej patelni. Cebule pokrój na cienkie piórka, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rodzynki namocz na 10 minut w gorącej wodzie.
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki sałatki. Sok z pomarańczy i cytryny dokładnie wymieszaj z oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem, polej nim sałatkę.