Treściwa sałatka z makaronem, która na pewno nasyci każdego łakomczucha.
składniki:
- 500 g makaronu (kolanka)
- 1 słoik zielonego pesto (185 g)
- 1/2 opakowania sera pleśniowego (50 g)
- rukola
- kilka suszonych pomidorów
- 1 gałązka pomidorków cherry
- 1 garść pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki miodu
przyrządzanie:
- Na małej patelni i małym ogniu upraż sezam oraz pestki dyni z miodem. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Pokrój ser pleśniowy i suszone pomidory w kostkę, a pomidorki cherry przekrój na pół. Rukolę umyj i dokładnie osusz. Gdy ugotowany i odcedzony makaron lekko ostygnie, przełóż go do miski, a następnie wymieszaj dokładnie z pesto.
- Dodaj ser pleśniowy, suszone pomidory, uprażone pestki dyni i sezam. Wymieszaj tak, aby składniki równomiernie się rozłożyły.
- Na koniec dodaj listki rukoli i połówki pomidorków cherry. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do przezroczystej salaterki.