W grodzie Kraka od bardzo dawna zajadano się krewetkami. Co więcej, przyrządzano z nich takie to właśnie cuda…
przepis z kuchni: polskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 6
składniki:
około 100 -120 gramów ugotowanych długoziarnistego ryżu
2 marchewki
łyżka soku z cytryny
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
około 200 gramów ugotowanych krewetek
20 – 30 listków rukoli
cukier
posiekana natka pietruszki
do sosu:
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietanki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Z podanych składników przygotować sos. Ryż skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę i wymieszać z ryżem. Następnie dodać natkę pietruszki, orzechy i krewetki. Przyprawić do smaku.
Salaterki wykładać liśćmi rukoli, wykładać na nie ryż z krewetkami i dodatkami, zalać sosem. Na wierzchu ozdobić listkiem rukoli. Podawać schłodzone.