Tradycyjna sałatka śledziowa z ziemniakami. Wykonasz ją w prosty sposób.
składniki:
- 50 dag śledzi
- 80 dag ziemniaków
- 40 dag ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- cukier, pieprz czarny mielony do smaku
przyrządzanie:
Ryby Moczymy w wodzie przez około 5 godzin. W tym czasie zmieniamy dwa, a najlepiej trzy razy wodę.
Ziemniaki czyścimy i gotujemy w mundurkach z dodatkiem 1 łyżki soli. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce.
Wymoczone ryby osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego.
Śledzia kroimy w kostkę. Ostudzone ziemniaki obieramy z łupiny i kroimy w małe plasterki. Wszystko ze sobą mieszamy.
Majonez łączymy z musztardą i dodajemy do sałatki. Doprawiamy za pomocą cukru, pieprzu i ewentualnie soli. Odstawiamy do lodówki na 2h.