Pyszna, lekka i zdrowa sałatka.
składniki:
- pół opakowania rukoli
- gruszka
- wędzona pierś z kurczaka
- 2 granaty
- awokado
- 2 czubate łyżki sera ricotta
- 3 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka brązowego cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- czarny pieprz
- łyżeczka musztardy
przyrządzanie:
- Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. , miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę. Kurczaka pokrój w paski.
- Granaty obierz. Z połowy wyłuskanych ziarenek wyciśnij sok, przecierając je przez sito.
- Sok z granatu połącz z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami soku z cytryny i musztardą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i na małym ogniu zrumień grubo posiekane orzechy posypane cukrem.
- Na dwa talerze rozłóż rukolę, dodaj gruszkę, granat, awokado i kurczaka. Polej sosem, dodaj ricottę i posyp orzechami.
- Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.