Przekąska w greckim stylu, doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło.
przepis z kuchni: greckiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g bobu
200 g pomidorów
125 g sera feta
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
3 łyżki posiekanego koperku
12 czarnych oliwek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Bób gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Pomidory pokroić w ósemki, a ser feta w niewielkie kostki. Bób wyłuskać, wymieszać z pomidorami i fetą. Z oliwy i octu przygotować sos vinegret – dodać do niego posiekany koperek. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, polać przygotowanym sosem, udekorować oliwkami.