Ciecierzyca, zwana także włoskim grochem, może być dającą duże pole do popisu kulinarnej wyobraźni podstawą sałatek
czas: 30 minut + gotowanie i moczenie ciecierzycy
liczba porcji: 4
składniki:
200 g ciecierzycy
10 suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki kaparów
10 czarnycvh oliwek
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki oliwy i octu balsamicznego
sól, pieprz
kilkanaście świezych listków bazylii
przyrządzanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc (wystarczy ok. 8 godz.) w ok. 0,5 l wody. Następnie w tej samej wodzie, w której się moczyła ugotować ją do miękkości w niewielkim ogniu pod przykryciem (ok. 1,5 godz). Ciecierzyca nie może być zbyt twrada, ale musi być jędrna. Posolić należy ją pod sam koniec gotowania, aby nie stwardniała, następnie odcedzić i wystudzić.
Pomidory, oliwki i kapary odsączyć. Pomidory pokroić na niezbyt małe kawałki, oliwki w plastry. Dodać wraz z kaparami do ciecierzycy. Do octu balsamicznego dodać nieco soli i dokładnie wymieszać. Następnie wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanego sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać i sałatką. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać schłodzone.