Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sałatka z czerwonego ryżu z fetą

Czerwony ryż popularny jest w Tajlandii i na Filipinach. We Francji uprawiany jest jako ryż BIO. W Polsce również można spotkać na półkach sklepowych jego ekologiczną odmianę marki Bio Raj. Przygotuj sałatkę z czerwonego ryżu z fetą, a też docenisz jego wyjątkowy smak.

Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu?

Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy rzeki Jangcy, z czasem jednak dotarł do Persji i Mezopotamii, a następnie do Grecji, Hiszpanii i Włoch – i wówczas trafił na stoły całej Europy. Do dziś ryż jest symbolem szczęścia i dostatku, chociaż od dawna przestał być towarem luksusowym. Łatwość uprawy i mnogość odmian czyni z niego podstawowy składnik wyżywienia aż 1/3 populacji świata.
Choć zasadniczo istnieją dwa gatunki ryżu uprawnego (oryza sativa i oryza glaberina), to bogactwo lokalnych odmian występujących m.in. w Chinach, Korei, Japonii czy Tajlandii sprawia, że naukowcy doliczyli się ponad 8 000 rodzajów tego zboża.

Najprostsza systematyka ryżu opiera się na jego wyglądzie. Ze względu na kształt ziarenek wyróżniamy ryż długoziarnisty (grupa indyjska), średnioziarnisty i krótkoziarnisty (grupa japońska). Z każdego z tych trzech rodzajów, poprzez odpowiednie oczyszczenie i przetworzenie, uzyskuje się ryż o różnych barwach i wartości odżywczej. A to dopiero początek wielopoziomowej piramidy ryżowej. W grupie indyjskiej znajdziemy m.in. ryż Basmati, aromatyczny czy Patna, a w grupie japońskiej ryż kleisty, mleczny, słodki, Nishiki, Ribe, czarny, czerwony… Odmian jest naprawdę sporo. Dziś przyjrzymy się bliżej właśnie temu ostatniemu – ryżowi czerwonemu.

Czerwona odmiana to niepolerowany ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Podobnie jak ryż czarny, jest on bardziej kleisty niż łuskany. Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. We francuskim regionie Carmarque uprawiany jest jako ryż BIO. Także w Polsce możemy spotkać ekologiczną odmianę ryżu czerwonego – np. marki Bio Raj. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.

Odmiana ta, choć dopiero pracuje na swoją popularność, wśród znawców ryżu ceniona jest za smak oraz wspaniałe działanie zdrowotne. Posiada niezwykłe właściwości odżywcze i odgrywa kluczową rolę w zbalansowanej diecie. Korzystnie działa na serce, zapewnia promiennych wygląd skóry i poprawia wzrok. Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską (traktaty ajurwedyjskie), która uważa tę odmianę ryżu za najbardziej wartościowe zboże, czerwony ryż leczy także duszności, gorączkę, kaszel czy zatrucia. Ponadto poprawia witalność, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wspomaga odporność, a do tego jest bardzo lekkostrawny.

Z pewnością warto po niego sięgnąć, choćby dla odmiany.

Bio Raj poleca: Sałatka z czerwonego ryżu z fetą (Delia Smith "How to cook")

Składniki:

  • 25 dag czerwonego ryżu Bio Raj,
  • 20 dag fety,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 570 ml wrzącej wody,
  • 2 szalotki,
  • 5 dag rukoli
  • 3 dymki ze szczypiorem,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżeczki nasion gorczycy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Posolony ryż zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Odstawić na 15 minut, w tym czasie obrać i posiekać drobno szalotki oraz pokroić rukolę. Cebule umyć, osuszyć i drobno posiekać razem ze szczypiorem. Odłożyć wszystko na bok.

Sos:
przy pomocy moździerza dokładnie rozetrzeć wyciśnięty czosnek z solą. Dodać gorczycę, rozcierając cały czas. Dodać ocet i pieprz, po czym dokładnie wymieszać. W tym momencie dodać oliwę i dokładnie utrzeć.

Ciepły ryż przełożyć do salaterki i połączyć z sosem. Odłożyć na bok do całkowitego wystygnięcia, po czym dodać szalotkę i rukolę. Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek, posypać pokruszoną fetą i cebulką ze szczypiorem. Smacznego!

www.biohurt.pl