Oryginalna i smaczna przystawka inspirowana kuchnią arabską
przepis z kuchni: egipskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4
składniki:
1 średni bakłażan
3 pomidory
1 długi ogórek
250 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych zół (bazylia, pietruszka, tymianek itd.)
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
świeżo zmielony pieprz, sól
przyrządzanie:
Bakłażana pokroić na plastry grubości pół centymetra. Nasmarować oliwą i grillować na rumiano z obu stron. Wystudzić. Ogórka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory również pokroić w plastry.
Z jogurtu, ziół, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu przyrządzić sos.
Plasterki ogórka, pomidorów ułożyć na półmisku. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Polać łyżką oliwy i octu oraz delikatnie posolić i popieprzyć. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać sosem jogurtowym.