Prosta w przygotowaniu, a zarazem oryginalna w smaku sałatka, która pochodzi z Lubelszczyzny.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 4
składniki:
8 marynowanych grzybów (podgrzybki, maślaki)
puszka kukurydzy
jabłko (najlepiej antonówka bądź reneta)
3 korniszony
sok z cytryny
około 3 łyżek posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
sól, cukier, pieprz, inne przyprawy do smaku
przyrządzanie:
Z jogutru, majonezu i musztardy naszykować sos. Doprawić pamiętając, że smaku sałatce nadzadzą grzyby i korniszony.
Jabłko zetrzeć na tarce i pokropić delikatnie sokiem z cytryny. Wymieszać z kukurydzą i pokrojonymi w drobną kostkę grzybkami i korniszonami. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Posypać z wierzchu posiekanym koperkiem.