Warto jeść sałatki każdego dnia. To świetny pomysł na dietetyczne kolacje. Jeżeli martwisz się, że się nią nie najesz, dodaj do niej pierś z kurczaka i awokado!
składniki:
- mieszanka ulubionych sałat
- pojedyncza pierś kurczaka
- 1 awokado
- pół czerwonej papryki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 50 g orzechów
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, cukier
- sok z połówki cytryny
przyrządzanie:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paski, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sałatę oraz pozostałe warzywa myjemy i osuszamy.
Czerwoną paprykę kroimy w cienkie paski. Pomidory kroimy w większą kostkę.
Na lekko natłuszczonej patelni prażymy orzechy aż lekko się zarumienią. Oliwki kroimy na połówki. Awokado obieramy, wydrążamy pestkę i kroimy w kostkę.
Łyżkę oliwy z oliwek mieszamy z łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Powstanie w ten sposób aromatyczny, aczkolwiek delikatny sos.
Łączymy pokrojone warzywa i oliwki z orzechami. Skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do mniejszych salaterek. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka.
Najlepiej podawać z grzankami!
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy